Polityka prywatności

                  

,,Promocja Pieczywa wysokiej jakości - kontynuacja''

Projekt współfinansowany z
Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
w terminie
 luty - grudzień  2012    
więcej:patrz :Aktualności

Artykuł dr inż. Anny Diowksz
z Instytutu Technologii  Fermentacji i Mikrobiologii Wydziału Biotechnologii
i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej

„Od zarania dziejów chleb towarzyszy człowiekowi, będąc źródłem zaspokajania głodu, a o jego unikalnej pozycji świadczy to, że przez minione stulecia stał się przedmiotem swoistego kultu, mając swój udział w kształtowaniu tradycji kulturowego dziedzictwa.


       Człowiek od zawsze intuicyjnie wybierał to, co dla niego najlepsze. O wiodącej roli pieczywa w codziennym jadłospisie zdecydowały walory, których brak innym produktom żywnościowym”.




“Promocja pieczywa wysokiej jakości”

         15 marca , w dniu Świetego Klemensa – Patrona Piekarzy (także Dzień Konsumenta) w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni “SCh”, w Warszawie, ul. Odrębna 4, odbyła się prezentacja wyrobów Gminnej Spółdzielni “SCh” w Szadku.

          Okazją do przedstawienia szerokiej gamy produktów tej spółdzielni – głównie wyrobów piekarskich – było posiedzenie Komisji Spółdzielni Konsumentów Krajowej Rady Spółdzielczej. W tej Komisji zasiadają przedstawiciele wszystkich branż spółdzielczych związanych z szeroko rozumianą gospodarką żywnościową. Wobec tego szacownego grona
          - Pan Marek Kowalski – Prezes GS “SCh” w Szadku zaprezentował wyroby swojej spółdzielni – kilkanaście - spośród produkowanych kilkudziesięciu – rodzajów chleba i galanterii piekarskiej. Spółdzielnia
w Szadku większość produkcji piekarskiej opiera na tradycyjnej technologii - są to wypieki na zakwasie, bez polepszaczy. Podstawą wypieku chlebów jest mąka żytnia , o udowodnionym prozdrowotnym działaniu.

Prezes Marek Kowalski, z własnej wieloletniej praktyki, opowiadał jak spółdzielnia wyszukuje lub odkrywa tradycyjne receptury na swoje produkty, czy jak poszukuje w okolicy zdolnych piekarzy, którzy podejmą się wypiekać pieczywo według tych receptur, a nie jest to sprawa prosta.

          W kolejności odbyła się prezentacja produktów i degustacja.
          Przebojem spotkania był Tort Chlebowy - najnowszy produkt GS w Szadku. Jest to połączenie wyrobu piekarskiego i masarskiego z tradycyjnymi dodatkami (np. chrzan i żurawina) o wyglądzie, puszystości
i strukturze tortu.. Produkt budził największe zainteresowanie podczas degustacji .

          Gminna Spółdzielnia w Szadku ma duże doświadczenie w promocji i reklamie swoich produktów. Jest laureatką tytułu Orzeł Agrobiznesu oraz tytułu “Polski Producent Żywności”, posiada tytuł “Profesjonalny Menedżer” i inne odznaki.. Rokrocznie zdobywa także nagrody i wyróżnienia za swoje produkty. Znane produkty piekarnicze spółdzielni w Szadku to m. inn. Chleb Prezydencki, Chleb Szadkowski czy bułeczki piwne. Prezes Marek Kowalski dzielił się swoimi doświadczeniami w tym zakresie. Konkluzją tej części spotkania było stwierdzenie że jakość wytwarzanych produktów to nie tylko uznanie i splendor, ale także opłacalność.